Jazzhus Tagskægget (1967-69)

Paradisgade 7-9, 8000 Aarhus C

 

Tagskægget startede op i oktober 1967 i beskedne lokaler på 2. sal i Paradisgade 7-9. Blandt initiativtagerne var Peter Max Hansen og Jens Helm-Petersen. Den direkte foranledning var Karavellens lukning, og byens mangel på et egentligt jazzsted. På åbningsaftenen trak ”Århus Fodvarmere” fulde huse. ”Stemningen var ”sydende” og lokalerne tætpakkede” skrev avisen. Trods dårlige tider fik Tagskægget succes. Man udvidede snart åbningstiden fra en til to dage om ugen, og allerede indenfor det første år var der åbent hver dag fra 20 – 05.

Lionel Hampton på Tagskægget
Harry ”Sweets” Edison og Earl Hines på Tagskægget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den nye klubs tre første orkestre var Århus Fodvarmere, Leif Falk og West 58 Street Jazzband. Man præsenterede mange gode orkestre som Bourbon Street Jazzband, Kardinalerne og New Jazzpenguins. Det kørte virkelig godt. Tagskægget blev et jazzhus ikke blot for Århus, men for hele Jylland. Hér blev mange lokale musikere og grupper løftet som akkompagnatører af de store navne, ikke mindst pianisten Bent Eriksen med sin trio: Palle ”Cigar” Laursen/Hal Dodson (bas) og Jørgen Nielsen (trommer). Mange lokale løsgængere blev tit med kort varsel kaldt ind for at bakke en solist op. Vilkårene var vanskelige, men det havde stor betydning for den enkelte musiker. ”Somme tider”, fortæller bassisten Jens Jefsen, ”skulle jeg spille et nummer, jeg ikke kendte – som jeg skulle lære på stedet! Jeg vidste lidt om, hvilke standardharmoniseringer man tit bruger til en eller anden melodi. Der kunne være lidt variationer over, hvordan B-stykket køres – det de kalder ’The Bridge’, og man spørger: ’How about the bridge?’ – ’Yeah, the bridge goes D7, and then it fucks around’, som Brew Moore altid sagde. Så vidste man, hvad det betød.”

I sommeren 1969 flyttede Tagskægget til større lokaler i chokoladefabrikken Elvirasmindes tidligere personalekantine i Klostergade 34. Læs videre om Tagskægget: Jazzhus Tagskægget (1969-80)