Århus Studenter Jazz

Nordre Ringgade 3, 8000 Aarhus C

 

Århus Studenter Jazz blev stiftet af bl.a. Bent J. (formand) og Jens Cramer i november 1964, med opstart i februar 1965. Klubben holdt til i Studenternes Hus, Ndr. Ringgade 3. Den gamle Studenternes Jazzclub fra 1954 eksisterede stadig, men stod kun for grammofonplade-aftener. Der var tale om en sammensmeltning i 1964. Nyopførte bygninger tilbød fine faciliteter. Fra 1968 indtraf en publikumsmæssig stagnering, og man begyndte at arrangere beatkoncerter. Århus Studenter Jazz ophørte i slutningen af 1972.

Syv orkestre holdt den nye klub over dåben, og succesen var sikret fra starten. I forårssemestret 1965 gæstedes klubben af navne som Earl Hines, Ben Webster, Oscar Peterson, Lasse Gullin, Stuff Smith, Kenny Drew, Don Cherry, Brew Moore, Sahib Shihab, Vic Dickenson m.fl., og efteråret fortsatte med besøg af Dexter Gordon, Art Farmer, Lee Konitz og Dizzy Gilespie, for blot at nævne nogle. Således forløb det år efter år. Ved 5 års-jubilæet i 1969 spillede Bill Evans Trio afvekslende med Johnny Griffin i selskab med Kenny Drews Trio.

Bent J. fortæller: Omkring 1969 begyndte det at gå skidt, vi måtte ty til beatmusikken for at få penge i kassen. Men at vi også inden for den gren af musikken søgte at holde os til det kunstnerisk forsvarlige skulle navne som Country Joe and the Fish, Procul Harum, Colosseum og Savage Rose borge for. Vi var også medarrangører af Rolling Stones koncerten 9. september 1970 i Vejlby-Risskov Hallen. Personligt forekom gruppen mig dengang at være gået i stå, men jeg syntes det var skægt at lave koncerten. Og desuden var det jo lidt af en cadeau for Århus Studenter Jazz at kunne præsentere den på den tid mest omtalte beatgruppe i verden for et århusiansk publikum.