Institut for X (A- og B-huset)

Godsbanen, Skovgaardsgade 5 C, 8000 Aarhus C

 

I 2009 grundlagde Aarhus kommune Institut for Xpå det nedlagte jernbaneområde bag Godsbanen. Her skød interimistiske byggerier, små haver og skure op, og det blev et vildtvoksende mødested for kreative folk, små virksomheder, diverse foreninger, og det tillod øvefaciliteter for musikere.

 

Omgivelserne tiltrak også jazzarrangører og de to lokaliteter A-husetog i særdeleshed B-husetblev i en række år hjemsted for koncerter arrangeret af bl.a. Phonognom, Sun Ship og Jazz & Venner. B-huset blev også stedet for en ny minifestival ved navn ”11 Tsuki Jazzfest”, et samarbejde mellem arrangørforeningerne Jazzselskabet i Århus, Århus Lydfestival, Phonognom og Sun Ship.

 

I begyndelsen var det især den kontemporære og grænsesøgende jazz både fra ind- og udland, som kunne høres i de rå og stemningsfulde lokaler, når Phonognom eller Sun Ship afholdt koncerter. Senere rykkede foreningen Jazz & Venner ind med sine aftener med mad, hygge og koncerter.

 

Et lille udpluk af hvad jazzpublikummet således er blevet præsenteret for her er den tyske avantgardepianist Alexander von Schlippenbach, det amerikanske band FLY, Gyldene Trion med saxofonisten Jonas Kulhammar i front, og dertil et hav af danske herunder lokale orkestre.

 

B-huset ophørte i 2018, da området måtte vige pladsen for byggeri af byens nye arkitektskole. A-huset blev dog stående og bruges også i dag til koncerter, m.v.