Jazzværtshus Bent J.

Nørre Allé 66, 8000 Aarhus C

 

Bent J. Jensen opnåede ved sit virke at blive berømt i hele den internationale jazzverden som manden, der på få kvadratmeter skabte et spillested, der imod alle odds i sin levetid præsenterede en lang række gæstespil med jazzhistoriske berømtheder, en veritabel jazzens blå bog. Hertil kommer jamsessions ledet af erfarne musikere, som kørte ugentlig over årtier og blev en vigtig mellemstation for et utal af unge musikere.

 

Bassisten Jørgen Nielsen fortæller om Bent J.:

”Jazzbar Bent J. kunne let forveksles med ét af de utallige, lidt gammeldags værtshuse, som indtil for få år siden fandtes overalt. Mørkegrønt glas i ruderne, solide plankeborde og et begrænset sortiment med overvægt af flaskeøl. Nogle dage var Jazzbar Bent J. såmænd også ”bare” et lokalt værtshus på den stærkt befærdede Nørre Allé. En dunkel hule, hvor stamgæsternes indforståede snak og bortvendte rygge på barstolene signalerede en slags privatsfære. Og så var der aftener, hvor der var internationalt vingesus i luften. Hvor man lige så godt kunne have været i én af New Yorks verdensberømte jazzklubber.

 

I 2003 kårede Dansk Jazzforbund Bent J. til Årets jazzspillested med den begrundelse, at stedet gennem (dengang) 30 år havde sat Aarhus på det internationale jazz-landkort og præsenteret århusianerne for en række af jazzens verdensstjerner og for at have skabt et levende musikmiljø, hvor unge og mere erfarne musikere kunne mødes og prøve kræfter ved de legendariske fredags-jamsessions. Og året efter stod Bent J. Jensen 31. januar på scenen i spillestedet Train og modtog en bragende hyldest fra en fyldt sal efter at have modtaget Århusprisen for at gøre byen til et lidt sjovere sted at høre musik.”

 

Efter hele 35 års virke måtte Bent J. dreje nøglen om i 2008, men den kulturhistoriske aura fik Den Gamle By til i 2015 at genrejse en kopi af det lille jazzværtshus. Her har manmulighed for at opleve dansk jazzhistorie fra Aarhus både bevaret og fortalt, og i øvrigt opleve hvordan mennesker mødtes i slutningen af det 20. århundrede for at lytte til jazzmusik, nøjagtigt som Bent J. ville have ønsket det.