Jazzværtshuset Bent J

Nørre Allé 66, 8000 Aarhus C

 

I 1973 etablerede Bent J. Jensen sit eget lille jazzværtshus, naturligt nok opkaldt efter ham selv. Den beskedne jazzlokalitet skulle en dag fremstå som Skandinaviens ældste af sin slags! Igennem årene har adskillige verdensstjerner gæstet Bent J. til stor fornøjelse for et fast og differentieret stamklientel og rigtig mange unge, både gæster og udøvende, har fundet behag i barens uformelle atmosfære. Mange både danske og udenlandske musikere har således fundet vej til baren, og traditionen med workshops og jamsessions har i høj grad forstærket jazzkulturen i Århus. Uendelig mange musikere fra ind- og udland har gæstet Bent J., fra de store og kendte til nybegyndere, der trådte deres første trin ved stedets jamsessions – og alle derimellem.

NHØP, Alex Riel og Niels Lan Doky på Bent J (1980’erne). Fotograf: Albert Meier
NHØP, Alex Riel og Niels Lan Doky på Bent J (1980’erne). Fotograf: Albert Meier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En slags centrum for jazzen var også Bent J’s privatbolig i Molsgade. Her mødtes de forskellige orkestre ”after hours” om lørdagen for at tale om begivenhederne på jobbet over lidt natmad – og øller – og lytte til jazz på grammofonen, oftest Count Basie. Trompetisten Troels Knudsen har fortalt: ”Lige meget på hvilket tidspunkt på døgnet, man ringer på hans dør, så misser han med øjnene, som om han lige var vågnet, og siger: Dav, jeg henter lige femten bajer.”

I 1987 indstiftede Bent J. den såkaldte Snooppris, der gives til særligt dygtige og unge talenter i Århus, og i 2003 blev baren kåret til årets jazzspillested af Dansk Jazzforbund.

Musikere udenfor Bent J
Bent J ’by night’. Fotograf: Jørgen Ploug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baren er kaldt for et stykke århusiansk kulturhistorie. Økonomisk har den i lange perioder været afhængig af forskellige støtteinitiativer, og de sidste år overtog en egentlig støtteforening driften.

Den 29. februar 2008 takkede baren af med sidste koncert leveret af Kwella Quartet. Herefter gik Bent J. Jensen på pension. Hermed gik jazzbaren dog ikke til grunde. Kulturarvsstyrelsen støttede en relancering af barens interiør og inventar i 1970’er afdelingen af Købstadsmuseet Den Gamle By i Aarhus, hvor den kan opleves i dag. Barens kulturhistoriske værdi blev dermed anerkendt og forankret i byens kollektive erindring.

Bent J. overrækker Snoops-prisen til Rasmus Ehlers (1980’erne)
Mogens Lauridsen Trio i stambaren hos Bent J