Musikhuset Aarhus

Thomas Jensens Allé 2, 8000 Aarhus C

 

Musikhuset Aarhusblev indviet d. 27. august 1982 og har siden præsenteret arrangementer af alle slags bl.a. koncerter, dans, teater, opera og musicals. Bygningen huser i dag både Aarhus Symfoniorkester, Det Jyske Musikkonservatorium, Den Jyske Opera og børneteateret Filuren. Gennem årene har Musikhuset haft en del jazzkoncerter og har været en af de arrangører i byen, som kunne præsentere de helt store verdensnavne indenfor jazzen. Således har man i husets sale kunnet høre både Stan Getz, Abdullah Ibrahim, Pat Metheny, Michel Petrucciani, Brecker Brothers, David Sanborn, Jamie Cullum og Gregory Porter – for bare at nævne nogle få.

 

I 1989 løb den 1. udgave af Aarhus International Jazz Festival af stablen. Festivalen startede på initiativ af Musikhuset, der inviterede miljøet til at være medskabende, og sætte koncerter i søen. Musikhuset var flagskibet med hovednavne som Stan Getz, George Benson/McCoy Tyner og Arturo Sandoval. Festivalen startede med en forsøgsperiode på tre år, men det skulle vise sig at barnet havde vokseværk og kom til at blomstre langt ud over denne periode. Festivalen eksisterer stadig og fejrede i 2018 sit 30-års jubilæum.

 

I 2008 og 2009 åbnede Musikhuset dørene for initiativet X Marks The Spotunder jazzfestivalen. Nogle af byens unge musikaktører stod for løjerne, hvor idéen var at præsentere unge, eksperimenterende bands i Musikhusets foyer og transformere rummet i det strømlinede musikhus med hjælp fra en designer. Første år blev det fx fyldt med spraymalede træer, som i virkeligheden var grene fra store træer.

 

Musikhuset Aarhus har hele vejen igennem haft stor betydning som arrangør af store jazznavne. I Musikhuset fik jazzen gode kår skabt under arrangementschef fra 1981-2012, Ilse Vestergaard, der blev en ildsjæl for jazzen og herfor modtog Jazzselskabets Gaffelpris 2011 og i 2018 P8 Jazz-prisen, der uddeles til netop ildsjæle.