Vennelyst

Vennelystparken ved Høegh-Guldbergsgade, 8000 Aarhus C

 

Vennelyst indtager en særlig rolle i det århusianske forlystelsesliv. Området var i det sene 1800-tal indhegnet med underholdning i og omkring en restaurant. Vennelyst ophørte i slutningen af 1920´erne som byens sommertivoli og blev et åbent anlæg omkring en teaterbygning. Efter schalburgtage i januar 1945, hvor Vennelyst Teater blev sprængt i luften, blev etablissementet aldrig genopført.

Hjemvendt fra Amerika præsenterede F.P. Ehlers i 1923 den første saxofon i Århus, muligvis i hele Danmark. Ehlers havde spillet en tid i orkestrene på de danske Amerikabåde og mødt saxofonen på en landgang i New York. Da Ehlers første gang lod instrumentet høre på Vennelyst rejste det en storm af begejstring, der dog ikke blev delt af musikeren Anton Bjelke. Han erklærede efter en demonstration af den nye saxofon, at han hellere ville lade sig slæbe på den bare fra Høegh-Guldbergs Gade til Skt. Pauls Kirkeplads, end sætte læberne på sådan et bæst. Det varede tre uger, og siden var han i mange år en ivrig saxofonist.

Erik Tuxens store bigband spillede på Vennelyst i 1920´erne, og mange medlemmer af orkestret rykkede til Århus ved orkestrets opløsning i 1936. Direktør Sofus Mikkelsen hentede Helmuth Lose hertil fra Nykøbing Falster i 1932, efter et tilfældigt besøg. Helmuth Lose blev en stor faktor i århusiansk musikliv. Han spillede på Vennelyst afvekslende med store orkestre som Kai Ewans`, der spillede to somre i både 1937 og 1938, og Arne Skibsted, Danmarks yngste og meget populære kapelmester. Skibsted havde en overgang Willy Kjerulff med som solist på ”jazzflygel”. Lose var ikke kun til jazz, men blev stærkt inspireret af Ewans, hos hvem han sad ind i 1935, da Ewans akkompagnerede den amerikanske tenorsaxofonist Coleman Hawkins ved to historiske koncerter.

Kai Ewans blev radiotransmitteret herfra i 1937. Også Leo Mathisen besøgte etablissementet. Lose fik sit eget orkester i 1937 og spillede frem til schalburgtagen i januar 1945.

Under besættelsen præsenterede Vennelyst mange gæstebesøg ved siden af Helmuth Loses husorkester, f.eks. Kai Ewans orkester med Peter Rasmussen på trombone samt folk fra Erik Tuxens store orkester, og Børge Roger Henrichsen optrådte med Helge Jacobsen, Poul Olsen, Jørn Grauengaard og Freddy Albeck.